Удосконалення схеми очищення клеровки тростинного цукру-сирцю із застосуванням засобів на основі активного хлору

Автор(и)

  • Н. А. Гусятинська Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна, Ukraine
  • Н. М. Романченко Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна, Ukraine
  • С. М. Тетеріна Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4412.1.2016.78534

Ключові слова:

тростинний цукор-сирець, клеровка, слизоутворювальні мікроорганізми, дезінфекція

Анотація

Досліджено дезінфікуючу дію водного розчину натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти щодо основних контамінантів у виробництві білого цукру з тростинного цукру-сирцю. Встановлено ефективність застосування засобу «Жавель-Клейд» для пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій. Розроблено спосіб дезінфекції клеровки тростинного цукрусирцю, реалізація якого дозволяє провести ефективне знезараження клеровки за невеликих витрат дезінфікуючого засобу, 0,0001…0,0003 % до маси тростинного цукру-сирцю.

Біографії авторів

Н. А. Гусятинська, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна

д.т.н., професор

Н. М. Романченко, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна

к.т.н., доцент

С. М. Тетеріна, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна

к.т.н., доцент

Посилання

Бугаенко И. Ф. Повышение эффективности переработки тростникового cахара-сырца / И. Ф. Бугаенко. – М. : Теллер, 2000. – 296 с.

Сапронов А. Р. Красящие вещества и их влияние на качество сахара / А. Р. Сапронов, Р. А. Колчева. – М. : Пищевая промышленность, 1975. – 306 с.

Находкина В. З. Микробиология и микробиологический контроль в свеклосахарном производстве / В. З. Находкина. – М. : Пищевая промышленность, 1975. – 94 с.

Гусятинська Н. А. Особливості мікробіологічного контролю у виробництві цукру з тростинного цукру-сирцю / Н. А. Гусятинська // Цукор України. – № 3. – К. : НАЦУ, 2010. –С. 32–36.

Гусятинська Н. А. Аналіз мікробіологічних процесів під час перероблення тростинного цукру-сирцю / Н. А. Гусятинська, С. М. Тетеріна, Н. М. Романченко // Харчова промисловість. – 2011. – № 10. – С. 8–12.

Горчинский Ю. Н. Технология получения особо чистого стерилизованного сахара из сахара-песка / Ю. Н. Горчинский, О. А. Потапов, Ф. П. Никоненко // Сахар. – 2001. – № 5. – С. 23–25.

Эффективность применения антисептических средств на основе активного хлора в производстве сахара / [Н. А. Гусятинская, М. П. Купчик, Л. Р. Решетняк и др.] // Сахар-2008 : сб. докл. VIIІ Междунар. науч.практ. конф. – М., 2008. – Ч. І – С. 62–67.

Технологічна інструкція по використанню для дезінфекції напівпродуктів, обладнання, технологічних вод на підприємствах цукрової галузі дезінфекційного засобу «Жавель-Клейд» / М. П. Купчик, Н. А. Гусятинська, Т. М. Чорна, С. М. Тетеріна. – К. : НУХТ. 2007. – 23 с.

Колчинский Е. В. Опыт применения дезинфектанта нового поколения «Нобак» на сахарных заводах Украины, России, Латвии / Е. В. Колчинский, Л. П. Станиславский // Сахар – 2006 : сб. науч. трудов VI ежегодной междунар. науч.-практ. конф. – М. : ИК МГУПП, 2006. – С. 36–44.

Савич А. Н. Научные достижения сахарной отрасли Украины / А. Н. Савич // Ресурсосберегающие технологии – основное направление развития сахарной промышленности : материалы науч.-практ. конф. – Курск : РНИИСП, 2002. – 136 с.

Пат. № 51733. UA, МПК (2009) С 13 D 1/00. Спосіб дезінфекції клеровки тростинного цукру-сирцю / Гусятинська Н. А., Ліпєц А. А., Романченко Н. М., Тетеріна С. М., Косенко К. І., Бондар Л. М. ; заявник та патентовласник Національний університет харчових технологій. – № u 201002098; заявл. 25.02.2010; опубл. 26.07.2010, Бюл. № 14.

Як цитувати

Гусятинська, Н. А., Романченко, Н. М., & Тетеріна, С. М. (2016). Удосконалення схеми очищення клеровки тростинного цукру-сирцю із застосуванням засобів на основі активного хлору. Вісник Черкаського державного технологічного університету, 1(1). https://doi.org/10.24025/2306-4412.1.2016.78534

Номер

Розділ

Статті

URN