Дослідження фільтраційних властивостей кліноптилоліту

Н. А. Нагурна, Н. Г. Паранько, І. І. Осипенкова, О. Л. Чепурна

Анотація


Досліджено фільтраційні властивості кліноптилоліту. Виявлено, що лужна обробка цеоліту є більш ефективною, ніж кислотна і сольова. Після фільтрації кліноптилолітом покращились органолептичні властивості, прозорість і смак води. Застосування кліноптилоліту – простий і дешевий спосіб вирішення проблеми очищення води від домішок у системах водопідготовки на підприємствах харчової промисловості.


Ключові слова


сорбенти; цеоліт; кліноптилоліт; адсорбція; фільтрація; вода

Повний текст:

PDF

Посилання


Кудряшова А. А. Биологическое и органолептическое значение води при изготовлении напитков / А. А. Кудряшова, Н. П. Машков, И. Ю. Голубев // Пиво и напитки. – 2008. – № 3. – С. 42–43.

Ильина Е. В. Основные способы исправления качества воды / Е. В. Ильина, И. Л. Славская, С. Ю. Макаров // Пиво и напитки. – 2008. – № 5. – С. 66–69.

Спельникова Н. И. Энергетические свойства воды /М. И. Спельникова, В. И. Денисов, В. Л. Лаврова // Пиво и напитки. – 2010. – № 5. – С. 32.

Адсорбція амонійного азоту / Н. Ткачук, Л. Мельник, О. Марцинюк, З. Мельник // Харчова і переробна промисловість. – 2008. – № 12. – С. 23–25.

Топольник В. Г. Залежність показників якості води в лікеро-горілчаному виробництві від пори року / В. Г. Топольник, О. В. Кузьмін, А. Р. Баятян // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. – 2007. – № 1 (20). – С. 111–118.

Бурачевский И. И. Подготовка технологической воды и её влияние на качество водок / И. И. Буравчевский, В. И. Федоренко // Отраслевые ведомости. Ликеро-водочное производство и виноделие. – 2003. – № 44. – С. 20–23.

Использование клиноптилолита узбекского месторождения Кермине для удаления из природных и сточных вод аммонийного азота / А. М. Каримова, И. В. Балуева, Е. Б. Гройсман, Э. И. Авдеева // Ташкентский НИИ ВОДГЕО: науч. журн. – 2011. – № 8. – С. 1–7.

СОУ 15.9-37-237:2005 Вода підготовлена для лікеро-горілчаного виробництва. Технічні умови. – Введ. 27.12.2005. – К.: Мінагрополітики України, 2006. – 20 с.

ДСаНПІН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






URN: http://vtn.chdtu.edu.uaurn:2306:4455bulletinchstu.v1i2.82935

DOI: https://doi.org/10.24025/bulletinchstu.v1i2.82935

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.