Дослідження фільтраційних властивостей кліноптилоліту
DOI:
https://doi.org/10.24025/2306-4412.2.2016.82935Ключові слова:
сорбенти, цеоліт, кліноптилоліт, адсорбція, фільтрація, водаАнотація
Досліджено фільтраційні властивості кліноптилоліту. Виявлено, що лужна обробка цеоліту є більш ефективною, ніж кислотна і сольова. Після фільтрації кліноптилолітом покращились органолептичні властивості, прозорість і смак води. Застосування кліноптилоліту – простий і дешевий спосіб вирішення проблеми очищення води від домішок у системах водопідготовки на підприємствах харчової промисловості.
Посилання
Кудряшова А. А. Биологическое и органолептическое значение води при изготовлении напитков / А. А. Кудряшова, Н. П. Машков, И. Ю. Голубев // Пиво и напитки. – 2008. – № 3. – С. 42–43.
Ильина Е. В. Основные способы исправления качества воды / Е. В. Ильина, И. Л. Славская, С. Ю. Макаров // Пиво и напитки. – 2008. – № 5. – С. 66–69.
Спельникова Н. И. Энергетические свойства воды /М. И. Спельникова, В. И. Денисов, В. Л. Лаврова // Пиво и напитки. – 2010. – № 5. – С. 32.
Адсорбція амонійного азоту / Н. Ткачук, Л. Мельник, О. Марцинюк, З. Мельник // Харчова і переробна промисловість. – 2008. – № 12. – С. 23–25.
Топольник В. Г. Залежність показників якості води в лікеро-горілчаному виробництві від пори року / В. Г. Топольник, О. В. Кузьмін, А. Р. Баятян // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. – 2007. – № 1 (20). – С. 111–118.
Бурачевский И. И. Подготовка технологической воды и её влияние на качество водок / И. И. Буравчевский, В. И. Федоренко // Отраслевые ведомости. Ликеро-водочное производство и виноделие. – 2003. – № 44. – С. 20–23.
Использование клиноптилолита узбекского месторождения Кермине для удаления из природных и сточных вод аммонийного азота / А. М. Каримова, И. В. Балуева, Е. Б. Гройсман, Э. И. Авдеева // Ташкентский НИИ ВОДГЕО: науч. журн. – 2011. – № 8. – С. 1–7.
СОУ 15.9-37-237:2005 Вода підготовлена для лікеро-горілчаного виробництва. Технічні умови. – Введ. 27.12.2005. – К.: Мінагрополітики України, 2006. – 20 с.
ДСаНПІН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
URN
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Н. А. Нагурна, Н. Г. Паранько, І. І. Осипенкова, О. Л. ЧепурнаАвтори, які публікуються в цьому збірнику, погоджуються з наступними умовами:
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають збірнику право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License CC BY-NC, яка дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи в цьому збірнику.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи в тому вигляді, в якому її опубліковано цим збірником (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати в складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи в цьому збірнику.
Політика збірника наукових праць дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).