РАЦІОНАЛЬНА ФОРМА РЕЗЕРВУАРУ МАЛОГАБАРИТНОЇ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ПРОЦЕСУ ЕКСТРАКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4412.4.2022.269164

Ключові слова:

п’єзоелемент, ультразвукова система, процес екстракції, акустичний тиск, моделювання

Анотація

Сьогодні популярнішими стають харчові продукти функціонального призначення, зокрема оздоровчого та профілактичного, з підвищеним вмістом вітамінів, мікроелементів, макроелементів, незамінних амінокислот та біологічно активних речовин. Такі продукти дають людині змогу зберігати своє здоров’я, а також повністю задовольнити фізіологічні потреби в енергії та харчових сполуках, якими користується організм для побудови клітин, органів і тканин. Екстракція – один з найбільш поширених методів, використовуваних у процесі отримання біологічно активних речовин з рослинної або тваринної сировини. Ефективність екстракції може бути збільшена, використовуючи інтенсифікуючі методи впливу, що застосовуються в процесі екстракції, наприклад ультразвук. В роботі розглянуто конструкцію резервуарів ультразвукових систем для збільшення акустичного тиску при інтенсифікації процесу екстракції, принцип дії яких базується на використанні п’єзоелектричних ультразвукових випромінювачів. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні комп’ютерної моделі ультразвукової системи для інтенсифікації процесу екстракції за допомогою пакета програм COMSOL Multiphysics, враховуючи повний набір геометричних, фізико-механічних та електричних параметрів. Практична цінність роботи полягає у визначенні раціональної форми резервуару ультразвукової системи та частоти, при якій забезпечуються максимальний акустичний тиск ультразвукової системи для інтенсифікації процесу екстракції, що приводить до реалізації найбільш ефективного резонансного режиму роботи системи. Отримані дані можуть бути використані при проектуванні пристроїв на основі ультразвукових випромінюючих систем для інтенсифікації процесу екстракції при виготовленні концентрованих напоїв функціонального призначення. Подальші дослідження авторів можуть бути спрямовані на експериментальні дослідження ультразвукової системи у формі рупора.

Біографії авторів

Костянтин Базіло, Черкаський державний технологічний університет

д-р техн. наук, професор

Сергій Філімонов, Черкаський державний технологічний університет

канд. техн. наук, доцент

Надія Філімонова, Черкаський державний технологічний університет

канд. техн. наук

Посилання

N. O. Stetsenko, Technology of Health Drinks and Phyto-Concentrates. Kyiv, Ukraine: National University of Food Technologies, 2018 [in Ukrainian].

A. I. Ukrayinets, and H. O. Simakhina, Technology of Health Food Products. Kyiv, Ukraine: National University of Food Technologies, 2009 [in Ukrainian].

On amendments to the Law of Ukraine "On the quality and safety of food products and food raw materials", Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 50, 2005. [Online]. Available: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15#Text. Accessed on: Oct. 22, 2022 [in Ukrainian].

C. V. Bazilo, V. M. Zaika, and Yu. Yu. Bondarenko, "Peculiarities of using ultrasound for intensification of biochemical processes in pharmaceuticals", in Abstracts of the VI International Scientific and Technical Conference "Sensors, Devices and Systems – 2017". Cherkasy – Mykolayiv – Kherson – Lazurne, 2017, pp. 56–57.

D. Panda, and S. Manickam, "Cavitation technology – the future of greener extraction method: A review on the extraction of natural products and process intensification mechanism and perspectives". Applied Sciences, vol. 9 (4), 766, 2019. doi: 10.3390/app9040766.

K. G. Zinoviadou, C. M. Galanakis, M. Brnčić et al., "Fruit juice sonication: Implications on food safety and physicochemical and nutritional properties", Food Research International, vol. 77, part 4, pp. 743-752, 2015. doi: 10.1016/j.foodres.2015.05.032.

M. Abid, S. Jabbar, T. Wu, M. M. Hashim et al., "Effect of ultrasound on different quality parameters of apple juice", Ultrasonics Sonochemistry, vol. 20, iss. 5, pp. 1182-1187, 2013. doi: 10.1016/j.ultsonch.2013.02.010.

Y. Poodi, M. Bimakr, A. Ganjloo, and S. Zarringhalami, "Intensification of bioactive compounds extraction from Feijoa (Feijoa sellowiana Berg.) leaves using ultrasonic waves", Food and Bioproducts Processing, vol. 108, pp. 37-50, 2018. doi: 10.1016/j.fbp.2017.12.004.

Z. Shen, J. Xu, Z. Li, Y. Chen, Y. Cui, and X. Jian, "An improved equivalent circuit simulation of high frequency ultrasound transducer", Front. Mater., vol. 8, 663109, 2021. doi: 10.3389/fmats.2021.663109.

W. Tangsopha, J. Thongsri, and W. Busayaporn, "Simulation of ultrasonic cleaning and ways to improve the efficiency", in 2017 International Electrical Engineering Congress (iEECON), 2017, pp. 1-4. doi: 10.1109/IEECON.2017.8075747.

M. S. Mat-Shayuti, T. M. Y. S. Tuan Ya, M. Z. Abdullah et al., "Simulations of different power intensity inputs towards pressure, velocity & cavitation in ultrasonic bath reactor", South African Journal of Chemical Engineering, vol. 34, pp. 57-62, 2020. doi: 10.1016/j.sajce.2020.06.002.

L. Wang, L. Zhao, Z. Jiang et al., "High accuracy Comsol simulation method of bimorph cantilever for piezoelectric vibration energy harvesting", AIP Advances, vol. 9, 095067, pp. 1-9, 2019. doi: 10.1063/1.5119328.

V. Ya. Halchenko, Yu. Yu. Bondarenko, S. A. Filimonov, and N. V. Filimonova, "Determination of influence of geometric parameters of piezoceramic plate on amplitude characteristics of linear piezomotor", Electrical Engineering & Electromechanics, no. 1, pp. 17-22, 2019. doi: 10.20998/2074-272X.2019.1.03.

V. Ya. Halchenko, S. A. Filimonov, A. V. Batrachenko, and N. V. Filimonova, "Increase the efficiency of the linear piezoelectric motor", J. Nano-Electron. Phys., vol. 10, no. 4, 04025, 2018. doi: 10.21272/jnep.10(4).04025.

B. Behera, abd H. B. Nemade, "Investigating translational motion of a dual frictiondrive surface acoustic wave motor through modeling and finite element simulation", Simulation, vol. 95 (2), pp. 117-125, 2019. doi: 10.1177/0037549718778770.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-27

Як цитувати

Базіло, К., Філімонов, С., & Філімонова, Н. (2022). РАЦІОНАЛЬНА ФОРМА РЕЗЕРВУАРУ МАЛОГАБАРИТНОЇ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ПРОЦЕСУ ЕКСТРАКЦІЇ. Вісник Черкаського державного технологічного університету, (4), 5–12. https://doi.org/10.24025/2306-4412.4.2022.269164

Номер

Розділ

Автоматизація та приладобудування

URN